Hem / Nyheter / Saluhall blir padelhall i stort återbruksprojekt 19 maj, 2022

Saluhall blir padelhall

I ett av Sveriges största återbruksprojekt har den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg fått nytt liv i form av padelhall. Byggnaden monterades ned i delar och transporterades från Stockholm vidare till Mölnlycke, strax utanför Göteborg, där den idag erbjuder sex dubbelbanor för padel men även restaurang, café, konferensrum och shop.

Östermalmshallen Padel ligger i Wallenstams nya stadsutvecklingsprojekt Mölnlycke Fabriker, i anslutning till nästan 700 nya bostäder. Hallen har ritats av Tengbom som även anpassat byggnaden till dess nya plats och funktion åt beställare Wallenstam AB. Till den tillfälliga saluhallen levererade Träullit vårt T-tak, en fribärande yttertakskonstruktion med inbyggd akustiklösning, som nu också är helt återanvänt i den nya padelhallen. Till korridorer, restaurang och konferensrum har vi levererat Träullit Akustik med vår nya D-kant som monterats i bärprofiler MX24 av Carlunds Bygg & Akustikteknik. Denna undertaksskiva ger ett dolt och helt demonterbart montage av nedpendlade undertak samt flera funktionella egenskaper som ljudabsorption, brandskydd och fuktbalansering.

”Projektet visar hur fördelaktigt prefabricerad träkonstruktion kan vara som byggnadsmaterial”, säger Mark Humphreys, kontorschef på Tengbom i Stockholm, som ansvarat för projektet. ”Det gjorde det lätt att anpassa byggnaden till den nya funktionen, trots att vi inte planerade för den här typen av återbruk från början. Det har även varit lätt att montera ned och flytta byggnaden. Det är en viktig lärdom för oss, med tanke på hur återbruk och återvinning är en allt större del av arkitektens vardag”.

Den tillfälliga saluhallen är en prisbelönad byggnad som har vunnit Design S utmärkelse i kategorin Arkitektur 2016, Architizer A+ Award i kategorin Commercial Retail 2017, samt Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris 2017. Den har också blivit nominerad i Mies van der Rohe Award 2016 och Årets Stockholmsbyggnad 2017. Nu är den också ett av Sveriges största återbruksprojekt och ett fantastiskt exempel på hur funktionella materialval och god arkitektur skapar viktiga förutsättningar för en långsiktig hållbarhet. Vi på Träullit är mycket stolta över att vara delaktiga i detta banbrytande projekt!