Historien om Träullit.

Med omtanke från Ydre sedan 1946.

Träullit är ett anrikt familjeföretag som grundades av Lennart och Axel Rääf år 1946 i Ydre i södra Östergötland. Med samma omtanke för sina kunder, medarbetare och miljö driver idag den fjärde generationen Rääf företaget vidare in i framtiden.

Träull, vatten och cement.

Träullit grundades år 1946 av Lennart Rääf och hans far Axel Rääf i den lilla kommunen Ydre i södra Östergötland. Idén om att använda träfibrer för att tillverka byggmaterial föddes efter att en nära släkting besökt Österrike, där tekniken att foga träull med bindemedel som cement använts sedan tidigt 1900-tal. Lennart och Axel, som arbetade med framställning av trätjära och andra skogsrelaterade produkter, insåg snabbt genialiteten i den enkla men funktionella kombinationen av träull från svensk gran, cement och vatten — sedan var produktionen i gång. Inledningsvis var Träullit inriktat på att tillverka ett unikt och naturligt isolermaterial men utökade senare sin produktportfölj till att även inkludera innertaksskivor. Under företagets första tjugo år sköttes all tillverkning helt för hand, men i takt med att efterfrågan på företagets produkter ökade installerades år 1965 en automatiserad maskinpark på samma plats där produktionen återfinns än idag. Då materialet erbjöd goda byggtekniska egenskaper som bland annat ljudabsorption, värmelagring, fuktbalansering och brandskydd var valet att kontinuerligt utveckla Träullits sortiment självklart, och idag tillverkas cementbundna bygg- och inredningsprodukter för en mängd olika ändamål och konstruktioner.

Sedan 1946 har Träullit förädlat svensk skog från en levande landsbygd till förnybar träull. Med samma omtanke för sina kunder, medarbetare och miljö driver idag den fjärde generationen Rääf företaget vidare in i framtiden.